OEGST!Live

Dorpsmarketing Oegstgeest en Cultuurfonds Oegstgeest organiseren samen met Rabobank Leiden – Katwijk de avond Oegst!Live om vrijwilligers in het zonnetje te zetten.

Donderdag 31 januari was de Avond van Oegstgeest, namelijk Oegst!Live. Een gezellige en drukbezochte avond in het Dorpscentrum. Bekende initiatieven kwamen aan het woord en Rabobank Leiden–Katwijk reikte cheques uit aan organisaties, verenigingen, stichtingen en sportclubs. Al deze mensen maken op hun manier het dorp nog mooier. Een avond voor en door Oegstgeest.

Klik hier voor het fotoverslag

De Troubadours en Langer Zelfstandig Leven
De avond in Oegstgeest werd feestelijk geopend door De Troubadours, die enkele nummers uit de Carmina Burana zongen. De eerste sprekers van de avond waren de mensen van het burgerinitiatief Langer Zelfstandig Leven. Ze vertelden over de projecten die ze zijn gestart: Ken je buren, de vitality club, check je toekomst en een Knarrenhof. Dankzij dit initiatief zijn er in vier buurten momenteel buurtambassadeurs die oudere mensen kunnen helpen. “Oud willen we allemaal worden, maar willen we ook oud zijn?”

Open Monumentenweekend door Osger en Ver. Oud Oegsgeest
Lineke Hofdijk van Osger vertelde via een filmpje over het Open Monumenten & Osger Weekend  op 14 en 15 september. Thema dit jaar is: plekken van plezier. Voor deze editie wil ze ook kinderen actief betrekken bij het evenement. Rianne Meester van Vereniging Oud Oegstgeest vertelde in datzelfde filmpje over hoe haar vereniging aan het Open Monumenten Weekend gaat bijdragen. “Wij kiezen voor de invulling van dit thema in sport en spel en horeca en cafeetjes.”

Buurtverenigingen
Vervolgens stelden enkele buurtverenigingen zich voor: Haaswijk&Morsebel, de Gruneriebuurt en Oegstgeest aan de Rijn. Al deze verenigingen zijn erg actief en organiseren leuke evenementen, zoals bbq’s, wandelingen en borrels om de bewoners elkaar beter te leren kennen.


Dorpsmarketing
Marjolijn
 van der Jagt van Dorpsmarketing Oegstgeest sprak over de nieuwe slogan van haar organisatie: Terug naar Oegstgeest. “We willen Oegstgeest blijvend op de kaart zetten. Dit jaar vieren we de 300ste verjaardag van Boerhaave. In april gaat onze nieuwe site live.” Aan wethouder Matthijs Huizing gaf ze een bord met de slogan ‘Terug naar Oegstgeest’. Ze vroeg hem of de gemeente hieraan wil meewerken. Het antwoord was: “Jazeker!” Daar gaan we hem aan houden.

Jubilerende brandweer
Ton Koot van de vrijwillige brandweer liet het aanwezige publiek via een filmpje weten dat zijn organisatie dit jaar 300 jaar bestaat. “Op 11 juni 1719 werden we opgericht, al die tijd zetten we ons in voor dieren in nood, verkeersongevallen en branden in woningen.” En dat mag gevierd worden, in juni van dit jaar is er een heuse feestweek met leuke festiviteiten. Koot benadrukte het belang van vrijwilligers: “Zonder vrijwilligers gaat de grote rode wagen niet rijden. We zijn altijd op zoek naar vrouwen en mannen die zich bij ons willen aansluiten.”


Fair Trade Oegstgeest
Wethouder Huizing vertelde over Oegstgeest als fairtrade gemeente. “We kunnen niet zomaar een bordje hiervan ophangen, maar moeten ook echt iets doen. Als gemeente moeten we bijvoorbeeld het goede voorbeeld geven, dat gaat van onze koffie tot onze aanbestedingen.” Het plan is om dat verder door te voeren naar de horeca, het bedrijfsleven en de rest van het dorp.

Cultuurfonds
Via een filmpje vertelde Jetteke Bolten van Cultuurfonds Oegstgeest over het fonds. Het bestaat sinds 2014, als cadeau voor aftredend burgemeester Els Timmers. Het Cultuurfonds ondersteunt, stimuleert en adviseert nieuwe cultuurinitiatieven. Zoals Muurgedichten Oegstgeest, die zorgen voor mooie gedichten van bekende dichters op lege muren in het dorp.

Rabobank Wensenfonds met 16 cheques
Vervolgens was het woord aan Rabobank Leiden-Katwijk’s directievoorzitter Erik Versnel. Hij begon met een terugblik op 2018. “Het afgelopen jaar hebben we meer dan 1.000 hypotheken verstrekt aan particulieren voor een bedrag van 298 miljoen euro. Voor ondernemers hebben we ons ook goed ingezet. We hebben 227 financieringen van totaal 107 miljoen euro mogelijk gemaakt.” De Rabobank vindt de maatschappelijke bijdrage ook erg belangrijk. Versnel vertelde dat de bank het afgelopen jaar 150 clubs heeft gesponsord voor in totaal 1,2 miljoen euro. In Oegstgeest was  dat bijvoorbeeld met een bijdrage aan de opening van het Dorpscentrum en sponsoren van FC Oegstgeest. “Al deze vrijwilligers dragen bij aan het mooier maken van Oegstgeest, toevallig ook een van onze doelen.”

En toen was het tijd om de cheques van het Wensenfonds uit te reiken. Christelijke Korfbalvereniging Fiks kreeg een cheque van €2.255,00 voor de aanschaf van spelmaterialen voor de kangoeroe-activiteiten, tegelijkertijd de originaliteitsprijs. Cultuurfonds Oegstgeest ontving €1.560,00 om nieuwe muurgedichten te realiseren. Hospice de Mare kreeg een mooi bedrag van €4.250,00 mee naar huis om de voorzieningen te vervangen. Jenaplanschool De Kring was blij met de €1.830,00 voor mobiele keukens en schilderzels. De Leo Kannerschool VSO ontving €3.000,00 om muziekinstrumenten aan te schaffen. Datzelfde bedrag kreeg het Rijnlands Lyceum in Oegstgeest voor de inventaris van het nieuwe CKV-gebouw. Het maximale bedrag, namelijk €5.000,00, ging naar het Rijnlands Revalidatie Centrum om een Groovtube aan te schaffen, dat is een hulpmiddel voor kinderen met een spierziekte om hun ademcapaciteit te trainen. Stichting Dorpscentrum Oegstgeest mag met €3.300,00 de gemoderniseerde grote zaal inrichten. Stichting Oegstgeester Kringloop kan met de ontvangen €2.070,00 de oude bestelbus vervangen. En Stichting Recreatie Gehandicapten Poelgeest ontving een cheque van €3.435,00 waarmee ze een nieuwe rolstoelbus kunnen aanschaffen In totaal werden er 16 cheques uitgereikt met een totaalbedrag van €32.700,00.