De Avond van Leiderdorp

Woensdag 30 januari was de Avond van Leiderdorp. Een gezellige avond in het clubhuis van RCL, waar ondanks de winterse perikelen flink wat inwoners op afkwamen. Rabobank Leiden–Katwijk reikte cheques uit aan organisaties, verenigingen, stichtingen en sportclubs. Al deze mensen maken op hun manier het dorp nog mooier.

Klik hier voor het fotoverslag

Muzikale opening en de bank in 2018
Op feestelijke wijze opende de 32-koppige marchingband van Tamarco de avond, het paste maar net aan op het podium. Daarna was het woord aan directievoorzitter Erik Versnel, die iedereen van harte welkom heette. Hij begon met een terugblik op 2018. “In deze regio zijn we marktleider op het gebied van hypotheken, daar zijn we trots op. Het afgelopen jaar hebben we meer dan 1.000 hypotheken verstrekt aan particulieren voor een bedrag van 298 miljoen euro. Voor ondernemers hebben we ons ook goed ingezet. We hebben 227 financieringen van totaal 107 miljoen euro mogelijk gemaakt. Het is belangrijk dat de motor blijft draaien, zowel voor de economie als de consument.” De Rabobank vindt de maatschappelijke bijdrage ook erg belangrijk. Versnel vertelde dat de bank het afgelopen jaar 150 clubs heeft gesponsord voor in totaal 1,2 miljoen euro. In Leiderdorp was  dat bijvoorbeeld een bijdrage aan de Jaarmarkt, het Doeshavenconcert, de voetbalstart van RCL en hockeyclub Alecto. Hij kon de Leiderdorpers ook nog geruststellen. “Er was een gerucht dat we het dorp zouden verlaten, maar dat is niet zo. We zien wel dat er een afname is in het bankbezoek. In Katwijk experimenteren we met collega’s die een dagdeel in een verzorgingshuis werken en daar klanten te woord staan. We willen altijd dichtbij blijven, dat is zeker.” Klanten zijn ook tevreden met de Rabobank, vertelde hij. “Zowel particulieren als zakelijke klanten waarderen ons met een 8,8. U bepaalt hoe wij het doen, dat doen we niet zelf.” Dit keer had hij geen lastige vragen uit het publiek, zoals in Katwijk het geval was.

Rookvrij Leiderdorp
Vervolgens kwam wethouder Angelique Beekhuizen aan het woord. De gemeente gaat zich inzetten voor een rookvrije generatie. “We moeten kinderen beschermen tegen de schadelijke gevolgen van roken en tegen de verleidingen ervan. We willen een rookvrije gemeente creëren, dat is een speerpunt van het college.” Het gaat vooralsnog om gebieden waar kinderen zijn, zoals speeltuinen, sportclubs en opvang. Hier worden tegels neergelegd of bordjes opgevangen. “Als we het met zijn allen doen, staan we samen sterk.”  De wethouder zette haar handtekening samen met de GGD en KWF onder de partnerovereenkomst ‘Nederland Rookvrij’. Voetbalclub RCL is sinds een jaar rookvrij. Robert Guis vertelde hoe dit langzaamaan werd ingevoerd: “Eerst waren we mild erin, na een tijdje was er sprake van sociale controle. Mensen spraken elkaar erop aan. Rokers schaamden zich zelfs als we er wat van zeiden, ze vonden het een goed plan dat ze niet bij kinderen in de buurt mogen roken.”

Erik van Oosten van Factory6 was vorig jaar een van de finalisten van starterswedstrijd LEF. Met zijn bedrijf maakt hij audio met impact. Hij vertelde op inspirerende manier wat je allemaal met geluid kunt doen. Aan de hand van een filmpje liet hij zien dat je zelfs er mensen mee in de maling kunt nemen. We kregen een filmpje te zien waarop het regende, althans dat dachten we. Het geluid van de regen bleek een pan te zijn waarin bacon wordt gebakken.

Verrassingscheque voor Schooltuinen
Burgemeester Laila Driessen was ook aanwezig op de Avond van Leiderdorp. Ze onderschreef het belang van vrijwilligers. “Ons dorp wordt bijeengehouden door vrijwilligers. Ik vind het heel bijzonder dat Rabobank iets teruggeeft aan de maatschappij. Ik zie met genoegen aan wat jullie doen voor Leiderdorp. Samen maken we het dorp nog mooier.” Ze reikte een cheque van €500,00 uit aan de vrijwilligers van de schooltuintjes. “Dankzij jullie leren kinderen dat een aardappel uit de grond komt, en niet uit de supermarkt verpakt in plastic.” 

Wensenfonds
Toen was het tijd om de overige cheques uit te reiken. Er waren 2 categorieën: zorg & wijken en sport. In de categorie zorg & wijken ging de originaliteitsprijs naar Fields of Wonder. Ze kregen €1.000,00 om een flextent aan te schaffen zodat bezoekers droog kunnen blijven. Ouderzorg Leiderdorp ontving €1.250,00 voor een nieuwe geluidsinstallatie. Stichting Leiderdorps Museum kreeg €2.025,00 voor een touchscreentafel om voorlichting te geven aan de jeugd. En Stichting Natuurspeeltuin Leiderdorp mag met de gekregen €3.000,00 de zitbanken in de natuurspeeltuin vervangen. “Dat bedrag kunnen we heel goed gebruiken!” 
Vervolgens de categorie sport. Asopos de Vliet kreeg €1.995,00 om de botenloods te verbouwen. IJssport Leiderdorp ging met €1.250,00 naar huis om een mobiel pinapparaat aan te schaffen. De Leiderdorpse Reddingsbrigade kan met de cheque van €1.935,00 overlevingspakken kopen. Stichting Bloemerd O.G. en Sport kreeg €1.500,00 om hun clubgebouw in te richten. En SV Velocitas ontving een cheque van €1.935,00 om zonnepanelen aan te leggen. 

In totaal werden er 16 cheques uitgereikt met een totaalbedrag van €19.390,00. Aan het einde van de avond werden alle blije winnaars met cheques en bloemen op de foto gezet.