De Avond van Leiden

‘Samen de stad nog mooier maken’

Maandag 28 januari was de Avond van Leiden. Een avond in Gebr. de Nobel waar Rabobank Leiden–Katwijk cheques uitreikte aan organisaties, verenigingen, stichtingen en sportclubs. Al deze mensen maken op hun manier de stad nog mooier.

Klik hier voor het fotoverslag

Anne Buhre, de winnaar van het Junior Songfestival 2018, opende de avond op spectaculaire wijze met een nummer van Katy Perry. Daarna was het woord aan directievoorzitter Erik Versnel, die iedereen welkom heette. Hij begon met een terugblik op 2018. “Het afgelopen jaar hebben we meer dan 1000 hypotheken verstrekt aan particulieren voor een bedrag van 298 miljoen euro. Voor ondernemers hebben we ons ook goed ingezet. We hebben 227 financieringen van totaal 107 miljoen euro mogelijk gemaakt. Het is belangrijk dat de motor blijft draaien, zowel voor de economie als de consument.” De Rabobank vindt de maatschappelijke bijdrage ook erg belangrijk. Versnel vertelde dat de bank het afgelopen jaar 150 clubs heeft gesponsord voor in totaal 1,2 miljoen euro. “Via een maatschappelijke agenda willen we nagaan hoe we nog meer impact kunnen hebben. Dat willen we doen aan de hand van vier thema’s: duurzaam wonen, lokale economie, vitaliteit en financiële zelfredzaamheid. We hebben daarvoor €400.000,00 budget om Leiden nog mooier te maken.” Een project dat hem het afgelopen jaar het meeste is bijgebleven was Studio Moio. “Ze helpen jongen die uit het schoolsysteem zijn geraakt en dat doen ze heel goed.”

De Duurzaamste Kilometer en Running Blind

Wethouder duurzame verstedelijking Fleur Spijker sprak vervolgens over de Duurzaamste Kilometer. “Daarvoor willen we het gebied tussen de Willem de Zwijgerlaan en het Stationsgebied, precies één kilometer, verduurzamen in 2025. Een enorme ambitie, dat moeten we samen doen. Er zijn al vele Green Deals met bedrijven en particulieren gesloten.” Als voorbeeld gaf ze het polderdak bij het Lorenzgebouw, dat dak bergt de regen en zorgt voor bevloeiing van de tuin. Over 7 thema’s, zoals groen, gezondheid, circulaire economie en dergelijke wordt het project verder uitgewerkt. “In 2025 gaan we dat aan heel Nederland laten zien.” De wethouder sloot af met de oproep aan iedereen om mee te doen. Spijker mocht een cheque van €500,00 uitreiken aan Running Blind, een organisatie die zorgt voor buddy’s voor hardlopers met een visuele beperking. Een man van deze organisatie zei lachend: “Dat zagen we niet aankomen!”

Singelpark in Bedrijf
Leen Ooms van de Vrienden van het Singelpark gaf daarna de stand van zaken van het ‘mooiste, langste en spannendste stadspark van Nederland.’ Er was al veel bereikt: een kweektuin bij het station, bruggen, iconen, plantenbakken. Ooms: “Het project is geslaagd als mensen trots zijn op hun park.” Eerder kreeg het Singelpark een bijdrage van de Rabobank voor het aanleggen van visplekken en geveltuinen. De bank doneert een bedrag van €20.000,00 voor Singelpark in Bedrijf, dat het beheer van het park regelt. “We zijn heel blij met de sponsoring, het heeft ons heel erg geholpen.”


Cultuurfonds
Cultuurmakelaar Mirjam Flik vertelde over het Cultuurfonds, ook de samenwerkende partner van de avond. Het fonds werd tien jaar geleden opgericht als investeringsfonds en als aanjager. In die tien jaar zijn er meer dan 600 projecten gerealiseerd, zoals de cultuurweken, We are Leiden en Roem. “De komende jaren is er genoeg te doen in Leiden, je hoeft dus niet op vakantie te gaan.” Erik Versnel bezegelde de samenwerking met een bijdrage van €30.000,00 aan het Cultuurfonds.


Cultuurkwartier en Marktsteeg 10
Kunstenaar Casper Faassen, net terug van een expositie in Leuven, was de laatste spreker van de avond. Hij sprak over zijn werk, dat in binnen- en buitenland wordt gewaardeerd. “Mijn ambitie is om op steeds mooiere plekken mijn werk te laten zien, zo blijf je jagen.” Ook vertelde hij over het Cultuurkwartier. Zijn atelier in de Marktsteeg is tevens een ruimte waar leuke events worden georganiseerd. Hij wil van dat gebied, waar ook Gebr. de Nobel, de Lakenhal en Scheltema gevestigd zijn, een bruisend cultureel centrum maken.

Wensenfonds
Toen was het tijd voor het uitreiken van de overige cheques. Ze werden verdeeld in 3 categorieën: buurt & wijk, cultuur & zorg en sport. Laten we met de eerste categorie beginnen: Deal Foundation ontving maar liefst €5.000,00 om een spaarprogramma op te zetten in Cambodja. Speeltuinvereniging Zuiderkwartier kreeg een cheque van €1725,00. “Na tien jaar zijn onze kinderfietsjes helemaal op, met de bijdrage willen we nieuwe fietsjes kopen,” aldus de vereniging.. En de Vrienden van het Singelpark kregen een cheque van €2475,00 voor de aanschaf van een elektrische bakfiets. 
In de categorie cultuur & zorg ging de eerste cheque naar Dierentehuis Stevenshage, ze kregen €1500,00 mee voor nieuwe kleding voor de vrijwilligers. Gebr. de Nobel, de gastheer van de avond, kreeg €2460,00 om beeldschermen voor de foyer en een wifi-verbinding te realiseren. Happy Flower, het bedrijf dat verantwoordelijk was voor de mooie boeketten die deze avond werden uitgereikt, ging met €1710,00 naar huis om beter meubilair en gereedschap aan te schaffen voor de verstandelijk gehandicapte medewerkers. Stichting Inloophuis Scarabee was blij met de €1500,00 om hun website te vernieuwen. Stichting Nepal Sammaan kreeg een cheque uit het fonds Buitenlandse Projecten van €2500,00 voor medisch onderzoek in Nepal. En Vrouwenopvang Rosa Manus mocht ook met €2500,00 naar huis om nieuwe matrassen, kussens en dekbedovertrekken aan te schaffen.
Tot slot de categorie sport. Fietsmaatjes Leiden Leiderdorp kregen maar liefst €5000,00 voor hun project. Gymsport Leiden was ook niet ontevreden met €2025,00 om deel te nemen aan de Wereldgymneastrada. L.L.V. Leicrosse kreeg de originaliteitsprijs: €1000,00 om de sport te promoten. De Leidse Reddingsbrigade mag met €2505,00 kleding kopen voor de vrijwillige lifeguards. En last but not least: Stichting Paardrijden voor Gehandicapten kreeg maar liefst een cheque van €5000,00 voor de aanschaf van nieuwe zadels.


In totaal werden er 30 checques uitgereikt met een totaalbedrag van €50.605,00. Aan het einde van de avond werden alle winnaars met cheques en bloemen op de foto gezet. Op naar Katwijk!