De Avond van Katwijk

‘Samen de gemeente nog mooier maken’

Afgelopen dinsdag was de Avond van Katwijk. Een gezellige avond in Tripodia waar Rabobank Leiden – Katwijk cheques uitreikte aan organisaties, verenigingen, stichtingen en sportclubs. Al deze mensen maken op hun manier de gemeente nog mooier.

Klik hier voor het fotoverslag

De bank in 2018, aanstaande verhuizing en publieksvragen
De Katwijkse band Ludwig opende de avond op swingende wijze met enkele rock- en bluesnummers. Daarna was het woord aan directievoorzitter Erik Versnel, die iedereen van harte welkom heette. Hij begon met een terugblik op 2018. “Het afgelopen jaar hebben we meer dan 1.000 hypotheken verstrekt aan particulieren voor een bedrag van 298 miljoen euro. Voor ondernemers hebben we ons ook goed ingezet. We hebben 227 financieringen van totaal 107 miljoen euro mogelijk gemaakt. Het is belangrijk dat de motor blijft draaien, zowel voor de economie als de consument.” De Rabobank vindt de maatschappelijke bijdrage ook erg belangrijk. Versnel vertelde dat de bank het afgelopen jaar 150 clubs heeft gesponsord voor in totaal 1,2 miljoen euro. “Via een maatschappelijke agenda willen we nagaan hoe we nog meer impact kunnen hebben. Dat willen we doen aan de hand van vier thema’s: duurzaam wonen, lokale economie, vitaliteit en financiële zelfredzaamheid. We hebben daarvoor €400.000,00 budget om de regio nog mooier te maken.” Hij had ook nog een Katwijks nieuwtje: het voormalige pand van de Rabobank aan de Rogstraat is verkocht. Er wordt duurzaam gesloopt en er worden woningen en een boutique hotel gebouwd. Per 1 oktober verhuist de bank naar een pand aan de Valkenburgseweg. Versnel: “Daar hebben we een ontmoetingsruimte om betrokken als bank te kunnen zijn, ik wil iedereen oproepen gebruik te maken van deze ruimte.” Vervolgens kwamen er nog enkele lastige vragen uit het publiek. Een man vroeg waarom het geld kost om per post zijn afschriften te krijgen. Versnel wees hem op Internet bankieren. “Dat kunt u altijd vanuit huis doen en het is heel veilig. We geven cursussen hierover en ik raad u aan er eentje te volgen.” Een vrouw uit het publiek vroeg waarom de rente zo laag is. Daar kon Versnel helaas niks aan doen. “Er zijn signalen dat de rente wat hoger wordt, en dat hoop ik ook.”

Kippenloop
De eerste spreker van de avond was Arie Balkenende, de voorzitter van Stichting Katwijk Wandelmarathon. Zij organiseren voor de 15
e keer de Kippenloop. Op 15 juli verwachten ze 6.000 wandelaars. “Ik ben trots op dit evenement omdat we 250 vrijwilligers hebben die hier met hart en ziel aan werken. We hebben geweldige sponsoren. Ik zie het als een mooie promotie van Katwijk.” Elk jaar in oktober starten de voorbereidingen voor de Kippenloop. Vanaf 1 januari mogen mensen zich ervoor inschrijven en op 3 januari zat het al vol!

Haringrock
Ton Frissen, de organisator van Haringrock vertelde trots over zijn evenement. “Het is door Katwijkers opgezet. Het is ontstaan uit initiatief van muzikanten en uitgegroeid tot een heel groot festival. Het is voor een breed publiek en we hebben veel maatschappelijke inbreng.” Helaas kon hij nog geen tipje van de sluier oplichten over de line up van 2019. 


Dansgroep Sjansee
Wethouder Corine van Starkenburg onderschreef het belang van vrijwilligers. Ze mocht een cheque uitreiken en deed dat aan Dansgroep Sjansee. “Deze mensen willen het NK Dansen naar Katwijk halen. Dat kunnen we toch wel voor elkaar krijgen met zijn allen?” De cheque van €500,00 was in ieder geval een mooie bijdrage daaraan.

Katwijk van Oranje en Soldaat van Oranje
Harry de Bruin, de directeur van Theater Hangaar, sprak trots over de musical Soldaat van Oranje. Momenteel hebben zo’n 2,8 miljoen mensen het bezocht. Ook vertelde hij over Katwijk van Oranje, een event dat het verhaal van Soldaat van Oranje meer naar het centrum van Katwijk bracht. “Ik ben Katwijk Marketing, het bedrijfsleven en natuurlijk de Rabobank heel dankbaar voor het opzetten van dit evenement. We hebben uitgerekend dat er 100.000 mensen op af kwamen.”

Operatie Jonas
Tot slot spraken Cees de Vos van WNF Regio Haaglanden en Ivo Vittali van 20duurzaam20 over Operatie Jonas, een themaweek voor World Ocean Day om de Plastic Soup tegen te gaan. Vanaf 28 april worden er evenementen georganiseerd, zoals plastic vissen met kinderen in de grachten, om de mensen te laten zien hoeveel plastic er is en hoeveel er in de natuur terechtkomt. “Ga op zoek naar alternatieven, zoals bij Haringrock waar ze ecoglazen gaan gebruiken in plaats van plastic glazen. We moeten iets doen, het is 2 voor 12,” aldus De Vos.

Wensenfonds

Natuurlijk werden er ook nog cheques uitgereikt door het Wensenfonds. Er waren 3 categorieën: zorg & onderwijs, sport & muziek en Rijnsburg. 
In de categorie Rijnsburg kreeg DSV een cheque van €4.320,00 om een fietslabyrint te kopen. Flora Band mag voor €3.500,00 nieuwe uniformen aanschaffen. En Speeltuinvereniging de Valkenburcht was heel blij met de cheque van maar liefst €5000,00 om kunstgras aan te leggen zodat baby’s en peuters veilig kunnen spelen.

Vervolgens de categorie sport & muziek. AV Rijnsoever kreeg €4.290,00 voor de aanschaf van wedstrijdmateriaal. Jeu de Boules Vereniging Katwijk mocht voor €2.500,00 een nieuwe berging aanleggen. “We bestaan 1,5 jaar en kunnen dit bedrag goed gebruiken voor de berging van ons materiaal. En we zijn op zoek naar nieuwe leden,” aldus een woordvoerder van de vereniging. De Katwijkse Reddingsbrigade kreeg een bedrag van maar liefst €5.000,00 voor preventie en voorlichting. De Katwijkse Zeeverkenners kregen datzelfde bedrag om een nieuwe zeilboot aan te schaffen. En Muziekvereniging Harmonie Katwijk kreeg €2.565,00 om een startersorkest te vormen. “We willen meer jeugd binnenhalen. Daarom hebben we ook instrumenten nodig. Deze cheque is een mooie bijdrage hiervoor.”
Tot slot de categorie zorg & onderwijs. Daarvoor mocht De Brug Midden Nederland een cheque van €5.000,00 in ontvangst nemen, dat kunnen ze goed gebruiken om de tuin op te knappen na een grote brand. DSV Verzorgd Leven Salem kreeg hetzelfde mooie bedrag om te besteden aan het Duo fietsproject. De Groen van Prinstererschool kreeg de originaliteitsprijs: €3.500,00 om het schoolplein op te knappen. En het Welzijnskwartier kreeg een cheque van €5.000,00 om een wekelijkse activiteit te organiseren voor kwetsbare ouderen.  

In totaal werden er 42 cheques uitgereikt met een totaalbedrag van €136.815,00. Aan het einde van de avond werden alle winnaars met cheques en bloemen op de foto gezet.