Wensenfonds laat 55 wensen in vervulling gaan


Vrijdag 9 februari 2018

REGIO - Het Wensenfonds van Rabobank Leiden–Katwijk reikte afgelopen week diverse cheques uit aan verenigingen en stichtingen uit Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest en Katwijk. Elk jaar kunnen verenigingen en stichtingen, die klant zijn van de bank, een wens indienen voor een duurzame verbetering van de samenleving. Vervolgens maakt een jury de nominaties bekend en mogen klanten stemmen op hun favoriete wens. Hoe meer stemmen, hoe groter de bijdrage aan de wens met een maximum van €5.000. Op vier klantavonden werden de initiatieven beloond door de bank, want die vindt dat deze lokale betrokkenheid de Leidse leefomgeving nog mooier maakt.

Leiden was als eerste aan de beurt. In Gebr. de Nobel begon de avond typisch Leids met ‘Lalala Leiden’. Directievoorzitter Erik Versnel blikte terug op het afgelopen jaar. Het afgelopen jaar werden er 140 verenigingen en stichtingen met €300.000 gesponsord en met zo’n €200.000 gesteund door donaties. “Voor Rabobank Leiden–Katwijk zijn deze organisaties cruciaal voor de samenleving. We steunen hen met een donatie of sponsoring, maar ook met onze kennis of door het inzetten van ons netwerk,” aldus Versnel. Ellen Simons van Singelpark Leiden kwam vertellen wat deze stichting doet om de stad mooier te maken en wat de plannen voor komend jaar zijn, bijvoorbeeld de bruggen die worden aangelegd. Het Singelpark kreeg als verrassing een cheque van €5.000 voor de realisatie van een vissteiger voor minder validen in het Huigpark.
Alle negentien genomineerden werden uitgenodigd op het podium. Zo kreeg stichting Speelgoedbank €2.500 om extra speelgoed te kunnen aanschaffen en De Zeeverkenners een cheque van €4.325 om de kombuis op te knappen. In totaal schonk het Rabobank Wensenfonds bijna €60.000 aan de Leidse initiatieven. Alle winnaars vindt u onderaan dit bericht.

30 januari in Katwijk
De avond daarna reisde de bank af naar Tripodia in Katwijk. Daar begon de avond met een spectaculair optreden van drie tamboers van de Floraband uit Rijnsburg.

Erik Versnel vertelde over de verhuizing van Rabobank van de Rogstraat naar de Valkenburgseweg. “Het pand aan de Rogstraat wordt verkocht, het is te groot voor ons geworden. Op de nieuwe locatie zullen we dezelfde diensten aanbieden als op de oude locatie, de klant gaat er echt niet op achteruit. We blijven in Katwijk, zolang ik hier werk blijven we hier bestaan,” beloofde hij. Wethouder Klaas Jan van der Bent kwam vervolgens aan het woord over de ontwikkeling van Vliegveld Valkenburg. Er komt hier een nieuwe woonwijk met vijfduizend woningen, waarvan 25 procent bestaat uit sociale woningbouw. De eerste woning zal in 2020 klaar zijn. Hij noemde de komst van Unmanned Valley, een testlocatie voor drones, een kans voor de regio dat veel werkgelegenheid en nieuwe verbindingen gaat opleveren.
Toen was het tijd om de 24 genomineerden uit Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg te belonen. Zo kreeg Inrichting de Buurtkamer €5.000 mee naar huis om een warme plek te creëren waar inwoners van de multiculturele Molenwijk in Katwijk zich kunnen ontwikkelen. Stichting Historie Vliegveld Valkenburg ontving datzelfde bedrag om een bezoekerscentrum op het voormalige vliegveld te realiseren. In totaal werd er bijna €80.000 geschonken aan organisaties in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg.

31 januari in Leiderdorp
Vervolgens stond het gemeentehuis van Leiderdorp op het programma. Daar werd tegelijkertijd de Leiderdorpse Ondernemersprijs uitgereikt door de Leiderdorpse Ondernemersvereniging. Rabobank Leiden–Katwijk draagt ondernemers een warm hart toe en deed graag mee aan deze avond. Erik Versnel: “Zowel de gevestigde als de startende ondernemers zijn voor ons heel belangrijk. Met name starters hebben in het begin wat extra ondersteuning nodig. Dat kunnen we als bank doen met financiële middelen, maar ook door ons netwerk in te schakelen en onze kennis.” De publieksprijs was voor de Rode Sneakerz en Sportschool van Houdt werd door de jury uitgeroepen tot de winnaar van de Leiderdorpse Ondernemersprijs 2018.
Toen was het tijd om de cheques uit te reiken, alle acht genomineerden werden op het podium uitgenodigd. Zo kreeg Basisschool Regenboog een cheque van €5.000 om een speeltoestel te kunnen kopen voor op het schoolplein. Stichting Muziekonderwijs Leiderdorp ontving €4.500 voor een minitheater en na een stemming onder het publiek kreeg deze stichting nog eens €500 extra mee. In totaal schonk het Rabobank Wensenfonds ruim €30.000 aan initiatieven in Leiderdorp.

Oegst!Live
De laatste avond was een samenwerking met Dorpsmarketing en Cultuurfonds Oegstgeest. Oegst!Live vond plaats in het clubgebouw van voetbalclub ASC in Oegstgeest. Hans-Ludo van Mierlo, de voorzitter van Stichting Dorpsmarketing Oegstgeest gaf aan dat het dorp zich wil profileren als schrijversdorp en presenteerde de slogan van de stichting: Terug naar Oegstgeest. Ook ging de korte film ‘Oegstgeest Schrijversdorp’ in première. <hier stukje opnemen over cultuurfonds, die zal marleen in het persbericht ook toevoegen en kun je dan kopiëren>Burgemeester Emile Jaensch illustreerde dat ‘zijn’ dorp maar liefst twee boekhandels had, en slechts één kroeg. “Vaak zie je dat andersom,” aldus de burgervader. Hij was trots op het verenigingsleven in Oegstgeest. “De verenigingen en stichtingen zijn belangrijk voor de levendigheid van het dorp.” Erik Versnel blikte ook hier terug op het afgelopen jaar. “Voor de bank is de term ‘dichtbij’ belangrijk. Steeds meer bedrijven vestigen zich verder weg, wij willen juist dichtbij blijven. We hebben een bank in het dorp, maar ook mobiele adviseurs  die bij klanten thuis komen. We zijn meer dan een bank. We willen een deel van onze winst teruggeven aan de samenleving via het Rabobank Wensenfonds.” Zo kreeg Stichting Dorpscentrum Oegstgeest een cheque van €5.000 om de grote zaal te ontwikkelen tot film- en theaterzaal en mocht de Leo Kannerschool datzelfde bedrag gebruiken om een buitenfitness aan te leggen. In totaal schonk het Rabobank Wensenfonds bijna €18.000 aan initiatieven in Oegstgeest.

Klik hier voor de foto's van de klantavond in Gebr. de Nobel in Leiden
Klik hier voor de foto's van de klantavond in TriPodia in Katwijk.
Klik hier voor de foto's van de avond in het Gemeentehuis in Leiderdorp
Klik hier voor de foto's van Oegst!Live