Uitslag Rabo ClubSupport


Dinsdag 17 november 2020

151 clubs ontvangen verenigingsondersteuning

De afgelopen weken hebben vele inwoners van Katwijk, Rijnsburg, Valkenburg, Leiden, Leiderdorp en Oegstgeest gestemd op hun favoriete clubs en verenigingen. Via Rabo ClubSupport zijn er 151 bestedingsdoelen opgegeven door lokale verenigingen voor ondersteuning en stemden Rabobank-leden vervolgens op welke doelen daadwerkelijk ondersteund moeten worden met kennis, netwerk en financiële middelen. Uit een recent Rabobank-onderzoek blijkt dat het Nederlandse verenigingsleven bijdraagt aan ons sociale welzijn, maar dat dit wel onder druk staat door corona. Zeker nu de maatregelen nog meer zijn aangescherpt komt de ondersteuning voor deze verenigingen dus als geroepen.

Tijdens de lockdown tussen maart en juli van dit jaar viel het verenigingsleven voor een groot deel stil: competities werden opgeschort, optredens gecanceld en bijeenkomsten afgelast. Uit onderzoek uitgevoerd door de Rabobank blijkt dat in normale tijden 74 procent van de inwoners uit de provincie Zuid-Holland die betrokken zijn bij een vereniging, tenminste één keer per week op de club is. Waar dit tijdens de lockdown van afgelopen maart en april nog maar 21 procent was. Ruim 65 procent van de betrokken inwoners geeft dan ook aan zijn club of vereniging gemist te hebben. 

Om ons unieke verenigingsleven in stand te houden konden verenigingen de afgelopen maanden bestedingsdoelen voor hun club of vereniging opgeven om ondersteund te worden door de Rabobank op het gebied van kennis, netwerk en financiën. Vervolgens stemden Rabobank-leden op welke doelen daadwerkelijk ondersteuning moeten krijgen. 

Betrokken verenigingslid zorgt voor betrokken buurt

Uit het onderzoek blijkt ook dat de betrokkenheid bij een club of vereniging positief samenhangt met het welzijn van de leden. Verenigingsleden en andere betrokkenen zijn meer tevreden over hun sociale leven en voelen zich meer verbonden met hun leefomgeving dan personen die niet actief betrokken zijn. 

‘’De resultaten van het onderzoek laten zien dat het juist in deze periode ontzettend belangrijk is dat we onze lokale clubs en verenigingen blijven steunen. De club of vereniging blijkt een belangrijke plek in te nemen in ons sociale leven. Daarnaast zien we dat velen het financieel zwaar hebben. Daarom blijven wij ons vanuit Rabo ClubSupport inzetten voor het rijke verenigingsleven in Nederland. De enorme hoeveelheid aanmeldingen en stemmen wijst op een grote betrokkenheid van de inwoners van regio Leiden-Katwijk. Onze clubs en verenigingen hebben ons dit jaar meer nodig dan ooit tevoren. Ik vind het ontzettend mooi om te zien dat wij als Rabobank samen met alle leden hen met onze kennis, ons netwerk en financiële middelen kunnen ondersteunen’’, aldus Erik Versnel. Directievoorzitter van Rabobank Leiden-Katwijk. 

Resultaten Rabo ClubSupport

Via Rabo ClubSupport kunnen clubs en verenigingen zich aanmelden voor ondersteuning op het gebied van kennis, netwerk en financiën. Dit jaar hebben zich landelijk meer dan 30.000 clubs opgegeven, dat zijn er bijna de helft meer dan in 2019. In regio Leiden-Katwijk hebben 151 verenigingen zich aangemeld. Tot en met 25 oktober konden Rabobank-leden via de Rabo App stemmen  op hun favoriete club of vereniging. Deze week zijn de resultaten bekendgemaakt en werden 151 verenigingen uit regio Leiden-Katwijk verrast tijdens een half uur durende uitzending op RTV Katwijk en Unity.nu. 

Bekijk hier de winnaars uit Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg

Bekijk hier de winnaars uit Leiden, Leiderdorp en Oegstgeest

Bekijk hier de uitzending van 'De Avond van Katwijk'