Tientallen wensen komen uit in Leiden, Katwijk en omgeving


Donderdag 19 januari 2017

Dinsdagavond 17 januari vond in het Leids Volkshuis in Leiden de feestelijke uitreiking van de cheques plaats. Ruim 50 organisaties dienden vorig jaar een verzoek in bij het Rabobank Wensenfonds om een financiële bijdrage voor hun wens. Een jury van ledenraadsleden van Rabobank Leiden-Katwijk beoordeelde de aanvragen en nomineerde 25 wensen. Hierna stemden de leden van de bank op hun favoriete wensen.

Handen uit de mouwen
Zoals Ariënne Kooter, commercieel directeur van Rabobank Leiden-Katwijk, deze avond nog eens toelichtte, wil de bank met het verstrekken van de donaties (uit een deel van de nettowinst van de bank) verbindingen tot stand brengen in de omgeving van haar klanten. Dit heeft als doel het versterken van de lokale samenleving. “Rabobank heeft een coöperatief hart”, liet ze weten. Tijdens de feestelijke avond werden ook de donaties uit het Fonds Buitenlandse Projecten bekend gemaakt. In totaal was circa honderdduizend euro beschikbaar. 
Belangrijk in de beoordeling is dat de initiatiefnemers ook zelf de handen uit de mouwen steken.

Lokale winnaars
Korfbalvereniging Fiks uit Oegstgeest hoeft binnenkort geen springkussen voor de jeugdleden meer te huren. Tijdens de jaarlijkse Giga Kangoeroe Dag voor de jongste jeugdleden, kunnen de kinderen springen op een eigen springkussen. “Iedere keer huren is best kostbaar. Het is fijn dat we nu een eigen springkussen kunnen aanschaffen dankzij de bijdrage van 1000 euro uit het Wensenfonds”,  aldus Maaike van der Kraan. 

Rianne Breedijk, directeur van PCBO De Schakel in Rijnsburg, mocht een cheque in ontvangst nemen met een waarde van 4.875 euro. “Geweldig! Het opknappen van onze 3 schoolpleinen komt hiermee sneller dichterbij. Die willen we fraaier, groener en veiliger maken. Belangrijk, want ook andere kinderen spelen hier na schooltijd.” Keuzes voor toestellen wil de school samen met de kinderen gaan maken. 

Ben Crul van Fietsmaatjes Leiden en Leiderdorp was enorm blij met zijn cheque van vijfduizend euro. “We kunnen nu de weg op! Toch kunnen we nog veel vrijwilligers gebruiken om ons te helpen. Dus, wie mee wil helpen aan dit ‘knuffelproject’, grijp je kans! Het is leuk en dankbaar om te doen en ook nog eens goed voor de conditie.”

Lunchcafé Deksels in De Hoge Mors in Leiden ontving maar liefst twee cheques: 3150 euro voor een nieuwe oven en 1000 euro als medewerkersprijs. Barry Arbouw werkt bijna vier jaar in de keuken van het café dat aan bijna 24 mensen met een beperking werk biedt. Hij was enthousiast en beloofde volgend jaar eigen gebakken koekjes uit de nieuwe oven mee te brengen tijdens de uitreiking van de donaties.

Bestrijden baarmoederhalskanker op Lombok
Het hoogste bedrag uit het Fonds Buitenlandse Projecten stond op de cheque voor de Female Cancer Foundation. “Wauw, wat een prachtig bedrag deze donatie”, zo reageerde programmamanager Carlien Marree enthousiast. “Concreet kunnen we hiermee 900 vrouwen screenen op baarmoederhalskanker in ons See and Treat Project op het Indonesische eiland Lombok. Deze bijdrage maakt onze begroting sluitend.” Artsen Verloskunde van het LUMC zijn nauw aan dit project verbonden.

Klik hier voor een volledig overzicht van alle winnaars.

Inspiratiesessie Vereniging 3.0
Om alle vrijwilligersverenigingen te stimuleren en ook de niet-winnaars extra bagage mee te geven was er tijdens de feestelijke avond een inspirerende presentatie door Rob de Jong van het Nederlands Expertise Centrum Projecten. De vele praktijkvoorbeelden die hij aanhaalde, vormden een feest van herkenning. De Jong hield zijn publiek een spiegel voor, maar gaf vooral ook veel tips mee. Zoals het belang van netwerken en zoeken naar verbindingen met andere verenigingen. “Als ruitervereniging kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van de kennis en ervaring bij een judovereniging als het gaat om het aanleren van valtechnieken en balans houden.” Maar ook als bestuur eens creatief brainstormen over ideeën en oplossingen, waardering tonen en besturen met lef, passie en creativiteit kwamen aan de orde. Want, “Wie ging er voor het laatst lachend naar een bestuursvergadering?”, vroeg hij de aanwezigen…