Rabobank Leiden-Katwijk maakt 50 organisaties blij


Dinsdag 16 december 2014

Het CORPUS Congress Centre vormde op donderdag 4 december jl. het decor voor een feestelijke bijeenkomst van Rabobank Leiden-Katwijk. Daar werden de jaarlijkse donaties uit verschillende fondsen van de bank uitgereikt. Ruim 160.000 euro was er te besteden. In totaal ontvingen 50 lokale organisaties een bijdrage ter ondersteuning van hun initiatieven, activiteiten en lang gekoesterde wensen.

Anders dan andere banken is de Rabobank een coöperatie. Ze kent geen aandeelhouders aan wie ze dividend moet uitkeren, maar leden. Een deel van de winst laat de bank terugvloeien naar de samenleving met als doel bij te dragen aan een betere wereld. Bankleden bepalen voor een belangrijk deel welke initiatieven hiervoor in aanmerking komen. Op de inzendingen voor het speciale Wensenfonds konden álle bewoners van Leiden, Leiderdorp en Oegstgeest hun stem uitbrengen.

Voor die laatste groep (onderverdeeld in de categorieën Zorg, Buurt & Wijk, Maatschappelijke dienstverlening, Cultuur & Muziek, Onderwijs en Sport) was het tijdens de uitreiking tot het laatst toe spannend. Onder meer Zorgcentrum Roomburgh, Stichting Natuurspeeltuin Leiderdorp, De eerste Leidse EHBO Brigade, Stichting Oegstgeester Kringloop, Manage Moedig Voorwaarts, Scouting Van der Does Liethorp, Stichting Present Leiden en Hospice Issoria waren de gelukkigen. Bijdragen werden toegezegd voor zaken als een geluidsinstallatie, een bakfiets, steigerhout om meubels te timmeren, een groepstent, gymnastiekpakjes, een elektrische grasmaaier etc. In Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg waren er donaties voor o.a. Tafeltennisver. Rijnsoever, Jongerencentrum De Peuk, Voedselbank, St. Monument Engelandvaarders en St. Werkgroep De Ruyter. Zij maken o.a. tafeltennis voor gehandicapten mogelijk, nieuwe koelcellen, een standbeeld en hulp in Oekraïne.  

Leuk en leerzaam
De fondsenavond van de Rabobank werd door ruim 250 mensen bijgewoond. Zij waren niet alleen getuige van de feestelijke uitreikingen en bekendmakingen, maar genoten ook van een leuk en leerzaam programma. Zandtovenares Gerrie Hondius zorgde daarin voor een fraaie opening. Gerda Schukking (Magazine Leven) introduceerde sprekers en genomineerden. Sinterklaas reikte, samen met de juryleden, de prijzen uit. Directievoorzitter Peter Mathot vertelde over de verschillende Rabofondsen en hoe de verschillende jury’s te werk zijn gegaan. Nils Roemen (bedenker van durftevragen.com) besloot de avond met een inspirerende voordracht. Na de uitreiking was er, onder het genot van ene hapje en een drankje, ruimte elkaar te ontmoeten. Bij de uitgang werd elke bezoeker verrast met een passend gevulde goodiebag en de tekst: ‘Fijn dat u er bent’.

Een complete lijst van alle ontvangers van een donatie  vindt u hier.

Kijk voor foto’s op de facebookpagina van het Wensenfonds.
Een filmimpressie van de avond vindt u hier.