Rabobank helpt Terre des Hommes in strijd tegen kinderuitbuiting


Dinsdag 5 januari 2016

Verhuisdoos op zolder naar het goede doel

Een verhuisdoos die langer dan een jaar ongeopend op de zolder blijft staan, is geen uitzondering. Drie van de tien Nederlanders bewaren spullen als boeken, woonaccessoires, kleding, muziek en huishoudelijke artikelen. Soms met de bedoeling die ooit nog te gaan gebruiken, soms vanuit de gedachte dat de spulletjes een ander nog goed van pas kunnen komen. Maar vaak blijft een doos staan of verhuist ongeopend mee naar de volgende zolder.

Het bracht de Rabobank en hulpverleningsorganisatie Terre des Hommes op het idee van de Tehuisdoos. Elke klant die voor een hypotheekadvies- of oriëntatiegesprek naar de Rabobank komt, krijgt een doos mee naar huis. Daarmee kan de klant goed bruikbare spullen naar een van de 42 winkels van Terre des Hommes brengen. Met de opbrengst van de dozen geeft Terre des Hommes kinderen in een uitbuitingssituatie structureel een betere toekomst. 
  
In Alkmaar leverde Belinda Buskermolen, directeur Particulieren van Rabobank Alkmaar de 200e Tehuisdoos in bij de winkel van Terre des Hommes. “Als Rabobank staan we dicht in de samenleving. We weten uit onderzoek dat bijna de helft van de mensen spullen die ze niet meer gebruiken weggooien. Dat is zonde als je weet dat Terre des Hommes met de opbrengst van de inhoud van drie dozen vijf kinderen structureel kan helpen. Met deze actie brengen we onze klanten in contact met het goede doel en moedigen we aan om spullen te laten hergebruiken.” 
  
“Een Tehuisdoos met bruikbare goederen levert gemiddeld 65 euro op”, zegt Albert Jaap van Santdrink, directeur van Terre des Hommes. “Onze organisatie voorkomt dat kinderen worden uitgebuit, haalt ze uit uitbuitingssituaties en zorgt ervoor dat zij zich in een veilige omgeving kunnen ontwikkelen. Tot nu toe hebben we met 200 Tehuisdozen al ruim 330 kinderen structureel kunnen helpen.” 
  
“We zien dat onze klanten en die van andere lokale Rabobanken positief reageren op dit initiatief”, zegt Buskermolen. Nog niet afgegeven dozen kunnen nog altijd naar een Terre des Hommes winkel of een lokale Rabobank gebracht worden. De actie van de Rabobank gaat in 2016 gewoon verder.”