PLNT opent circulaire daktuin ‘The Roof’


Vrijdag 5 april 2019

LEIDEN – PLNT, Leiden Centrum voor Innovatie & Ondernemerschap heeft op 4 april haar circulaire en innovatieve daktuin geopend aan de Langegracht 70. Met een groene, circulaire werk- en testlocatie breidt PLNT haar faciliteiten voor studenten, start-ups, onderzoekers en bedrijven verder uit. Slimme innovaties, die bijdragen aan een modern stedelijk leven, kunnen vanaf nu midden in de stad getest, onderzocht en getoond worden.

Het innovatiecentrum is sinds 2016 een broedplaats waar ideeën, ondernemersvaardigheden en vindingen gedeeld worden tussen studenten, docenten, startups, ondernemers en instellingen.
The Roof wordt gerealiseerd door een breed netwerk van gebruikers en partners uit de stad en regio. De duurzame showcase en testomgeving draagt bij aan het modern stedelijk leven, op het gebied van groene daken, zon- en windenergie en voedselproductie. Rabobank Leiden-Katwijk is sinds de oprichting van PLNT partner van dit bolwerk van innovatie en ondernemerschap.

Feestelijke opening
Het dak is op 4 april officieel geopend door Bastiaan de Roo, directeur van PLNT, Wethouder Martine Leewis (wethouder Duurzaamheid, Mobiliteit & Beheer Openbare Ruimte), Dirk Roosendaal – Roosendaal Landscaping en directeur van de Rabobank Leiden- Katwijk, Erik Versnel. Tijdens de opening konden de bezoekers verschillende activiteiten volgen, waaronder een rondleiding door het pand, Roof Talks over de bouw en techniek van de daktuin en een poging om te ontsnappen uit de escaperoom Code Blauw.

Faciliteiten
De nieuwe plek, in het hart van het Singelpark, biedt ruimte voor experimenten, workshops en brainstormsessies met inspirationele voeding. Hiermee wordt de samenwerking tussen partners met verschillende (duurzame) disciplines bevorderd die weer leidt tot nieuwe samenwerkingen en innovaties. Voorbeelden van technieken die een plek krijgen op het dak zijn klimaatadaptatie, zon- en windenergie, urban farming, sensortechnologie en luchtkwaliteit. Op de daktuin zullen innovatietafels worden gerealiseerd die bekostigd worden door een bijdrage vanuit het Rabobank Wensenfonds. Ook is er al een educatieve escaperoom Code Blauw te vinden op het dak, welke is gerealiseerd in samenwerking met het Hoogheemraadschap van Rijnland. 

Meer daktuinen in Leiden  
Wethouder Martine Leewis gaf in haar toespraak aan dat de gemeente Leiden in de toekomst graag meer mensen wil helpen bij het faciliteren, stimuleren en reguleren van een daktuin. Dit is volgens haar namelijk een goede manier om water te bufferen. ‘Het liefst hebben we dat iedereen dat doet’, aldus Martine. Ze benadrukt de uitdagingen op gebied van klimaatadaptatie, het belang van waterbeheer en laat weten dat er binnenkort nieuwe regelgeving aankomt voor het opvangen van hemelwater rond nieuwe gebouwen. Volgens de wethouder is iedereen vrij om een daktuin aan te leggen om klimaatadaptatie te bevorderen.