Lekkerste haring weer in Katwijk


Woensdag 8 juli 2020

“De haring moet op ongeveer elf tot twaalf graden gegeten worden”, zo legt visspecialist Arie Kuijt uit voordat de jury begint met het proeven van de tien haringen. “We testen alleen op smaak, en niet op bijvoorbeeld graatjes. Smaken verschillen”, benadrukt hij.

Onder het toeziend oog van advocaat Ernst van Win, die vooraf als enige weet welke haring bij welke van de negen viszaken hoort, rangschikken de juryleden van de Eerlijke Leidse Haring Smaaktest dinsdag de beste drie visjes in Restaurant Villa Beukenhof in Oegstgeest. De tiende ‘mystery haring’ komt uit de supermarkt. “De haring moet lekker op de tong liggen en een beetje vet zijn. Deze is heerlijk vet, zegt Erik Versnel over de allereerste haring van de avond. De directeur van Rabobank Leiden-Katwijk gaat overigens niet alle haringen helemaal opeten. “ik moet straks nog trainen voor de hockey, dus dat ga ik niet redden. Maar deze is zo lekker dat ik de helft al op heb.” 

Achter elkaar worden de haringen geserveerd. Een paar meter verder staat jurylid Ton Kohlbeck. De ereburger van Leiden en Oegstgeest is een echte liefhebber en eet de rauwe vis al zeventig jaar. “De eerste smaak moet je raken als een hamer. Je moet de haring willen verslinden. Het gaat om de eerste sensatie.”

Aan de statafel is ook Arjen Pels Rijcken te vinden. Om niet te vergeten hoe de eerste haringen smaakten, houdt hij alles bij op zijn papiertje. “Ik schrijf steeds mijn indruk op. Daarna kan ik pas een goed oordeel vellen.”

Heerlijk

De allerlaatste haring die het panel krijgt voorgeschoteld, is vandaag de grote winnaar van de smaaktest. De lekkerste haring in de regio is dit jaar namelijk te koop bij viswinkel Schuitemaker in Katwijk. De haring wordt niet alleen beschreven als ‘lekker mals’, maar is ook ‘gewoon een heerlijk visje’. De Klok uit Voorhout werd tweede. De derde plek ging dit jaar naar VisArend uit Voorschoten.
Ook vorig jaar kwam de winnaar uit Katwijk.

Rabobank trotse partner van Leidse Haring Smaaktest

Leiden en Katwijk zitten als haringen in een ton. Niet alleen het kleine stukje N206, ook
de haring verbindt de twee met elkaar. Verbindingen maken de regio sterker en daarom ondersteunt Rabobank de Leidse Haring Smaaktest graag.