Kennis en netwerken tijdens Ondernemersdag071


Donderdag 25 oktober 2018

Save the best for last, wordt er weleens gezegd. De laatste onderdelen van de Ondernemersdag071 van afgelopen dinsdag 9 oktober waren het plenaire deel en natuurlijk de netwerkborrel.

Het plenaire deel begon met Erik Versnel, de directievoorzitter van Rabobank Leiden–Katwijk, en Agnita Mur, voorzitter van Economie071. Beide partijen maakten deze dag mogelijk om ontmoetingen tussen ondernemers te stimuleren, elkaar te inspireren en ondernemers met elkaar te verbinden. Hierdoor ontstaan zakelijke kansen en mogelijkheden, en dat geeft de economische bedrijvigheid in de regio weer een boost. Versnel wees hier op het belang van de community, een platform waar mensen elkaar weten te vinden: “Communities maken het verschil. Hier vanuit kun je sneller en beter zaken realiseren, samen sta je namelijk sterker.”

Innovatie & kennis delen
Daarna was het woord aan Yousef, een ondernemer die innovatie toepaste in een verlieslijdend bedrijf. Hij is eigenaar van LG Sonic in Zoetermeer en voorzitter van Groene Groeiers, een groep ‘groene’ ondernemers. Dat het belangrijk is om duurzaam te ondernemen maakte hij duidelijk met de volgende vergelijking: “Als we niks veranderen hebben we voor Europa straks drie planeten nodig.” Met zijn bedrijf maakt hij nu bijvoorbeeld circulaire producten met een levensduur tot twintig jaar in plaats van tot vijf jaar. En sindsdien is zijn bedrijf niet meer verlieslijdend.

Vervolgens kwamen Johan van Maanen van Bakkerij Van Maanen en Bas Doorn van Keyn op het podium; de gevestigde ondernemer versus de starter. Van Maanen gaf eerder op deze dag een inspirerende sessie hoe hij duurzaamheid gebruikt binnen zijn bedrijf en vertelde over zijn ervaringen als ondernemer. “Geluk en plezier staan centraal. Innovatie gaat snel, het is een uitdaging hoe je dit oppakt, want je kunt niet achterblijven.” Doorn was ook eerder te horen op een sessie. Hij vertelde op de Ondernemersdag071 hoe hij met zijn startup Keyn, software om makkelijk en veilig online in te loggen, de starterswedstrijd Gulliver won. Van Maanen had nog wel een tip voor de jonge ondernemer: “Netwerken is belangrijk. Het is de beste manier om goede mensen om je heen te krijgen. Wees niet bang om samen te werken met anderen en kennis te delen. Dat levert veel op.”

Tot slot was het de beurt aan Henriëtte Verbeek van De Clercq Advocaten en Notariaat en Paul van Diepen van Secrid. Verbeek had deze dag een inspiratiesessie gegeven over groei en recht, over welke juridische kennis van belang is voor ondernemers. Ook was ze aanwezig namens Spark, de gelegenheidspartner van Ondernemersdag071, het MVO-platform voor werkgevers uit de Leidse regio die zich sterk maken voor sociaal ondernemen. Een mooie brug naar Van Diepen, die voor Secrid samenwerkt met sociale werkplaatsen om de cardprotectors te laten vervaardigen.

Veel meer dan een borrel’
De Ondernemersdag071 werd afgesloten met een netwerkborrel. Bob Heeren van RWV Advocaten noemde de borrel een ontmoetingsplek: “Je hebt echt contact met mensen.” Daniëlle Arrachart van 100% Leiden vindt netwerkborrels erg belangrijk: “Je ziet het al: hier een klant, daar een klant en daar nog een. Ik sta tussen de klanten, het is een ideale manier van relaties onderhouden.”

Hans van Klaveren van Credion kan dat beamen: “Je komt bekenden tegen, maar ook onbekenden. Je netwerk wordt steeds groter. Volgend jaar kom ik weer.” Ook Marieke de Geus van Van Wezel Accountants en Adviseurs is volgend jaar er weer bij. “Je hebt zakelijk gezien veel aan een netwerkborrel. Misschien niet direct, maar indirect kan het weer nieuwe deuren openen.” Hoewel Mathijs van Wageningen van Grant Thornton kritisch is met zijn tijd, was hij wel aanwezig op de netwerkborrel van de Ondernemersdag071. “Ik krijg twee tot drie uitnodigingen per week, het is dus een kwestie van kiezen. Netwerkborrels zie ik als investeringen. Ik heb de voorkeur aan persoonlijke gesprekken boven vluchtig je kaartje afgeven. Langere gesprekken voegen iets toe en die blijven bij.” Martijn van Pelt van Interpulse kijkt terug op een inspirerende dag: “Goed dat zo’n dag als deze wordt georganiseerd. Eerst wordt er kennis gedeeld en vervolgens kun je er tijdens de borrel over praten. Het verbreedt je netwerk en je leert er ook nog van. Het is veel meer dan alleen een borrel.”