Inspirerende sessies van gevestigde ondernemers


Donderdag 25 oktober 2018

‘Interessant en boeiend’
Dit jaar stond ‘Groei in de Regio’ centraal tijdens de vierde editie van de Ondernemersdag071. De deelnemers konden kiezen inspiratiesessies waar je werd bijgepraat op het gebied van groei en relevante ontwikkelingen door andere gevestigde ondernemers. Want als het gaat over groei, dan luisteren ondernemers het liefst naar elkaar.

Zoals de sessie ‘Groeien vanuit een familiebedrijf’ waarbij Jim van Haaster (Tuincentrum de Bosrand) en Martijn van Noort (Floral Trade Group) vertelden over hoe het gaat met beslissingen maken binnen hun bedrijven, hoe je de kwaliteit moet blijven waarborgen, hoe belangrijk trouwe medewerkers zijn en wat ze doen om te blijven groeien. Diana Driebergen van Driebergen Accountants werkt zelf ook in een familiebedrijf en volgde de sessie. “Ik vond het leuk om te horen hoe het bij familiebedrijven zoals de Bosrand en Floral Trade Group eraan toe gaat. De verhalen van deze ondernemers werken inspirerend.”
Een populaire sessie was ‘Growth hacking 101’ door Tara Velis (PLNT) en Sylvia Lorente (Van Berge Henegouwen). Het gaat hier om een proces van experimenten waarbij, met gebruik van marketing kanalen, gezocht wordt naar de meest effectieve manier om bedrijven te laten groeien. Thomas Wassenaar van Bouw-Klik nam deel aan deze sessie. “Je ziet op Internet weleens van die filmpjes met life hacks: simpele dingen die je leven makkelijker maken. Daar kun je growth hacking ook mee vergelijken. Ik heb van de sessie geleerd dat je niet in problemen moet denken, maar juist in oplossingen.” Martijn van Pelt van Interpulse was ook aanwezig. “Toen we zelf aan de slag mochten, zat ik te brainstormen met andere ondernemers over een bepaald probleem. Ik had zelf al een oplossing in gedachte, maar die anderen kwamen met totaal andere methodes. Dat ga ik echt vaker doen.”

Hans van Klaveren van Credion nam deel aan de sessie ‘Je wint een prijs, en dan?’, waar jonge ondernemers vertelden over hoe het hen was vergaan na deelname aan een starterswedstrijd zoals LEF of Gulliver. “Heel boeiend. Ik zag wat een drive mensen kunnen hebben om hun doel te realiseren. Daar herken je de echte ondernemers in. Het is bemoedigend voor me om te zien dat er veel potentieel in jonge ondernemers zit.”
Voor de sessie ‘Duurzaam groeien met een horeca-keten, hoe dan?’ deelden Walther Jacobs (McDonalds Leiden, Alphen en Sassenheim) en Johan van Maanen (Bakkerij van Maanen) hun ervaringen op het gebied van duurzaam groeien. Danielle Arrachart van 100% Leiden was aanwezig bij deze sessie. “Twee inspirerende ondernemers met een hoge reputatie vertelden over hun regionale en globale onderneming. En dan blijken ze ook nog raakpunten te hebben.” Ook nam ze deel aan de sessie ‘Duurzame bouw’, waar gevestigde ondernemers als Peter Ouwehand (Ouwehand Bouw), Martijn du Prie (Du Prie bouw & ontwikkeling) en Hubert Nijgh (Vandersnoek Verantwoord vastgoed onderhoud) vertelden hoe zij duurzaamheid integreren in hun onderneming. “Dat vond ik ook erg interessant. Er gebeurt veel in de bouwwereld, de opgedane kennis heeft me geleerd hoe ik op deze ontwikkelingen kan inhaken.”

Ronald Beck van De Best & Partners was aanwezig bij de sessie ‘Groei door m.b.v. een maatschappelijke factor’ waar twee medewerkers van Secrid vertelden hoe ze maatschappelijk verantwoordelijk ondernemen toepassen binnen het bedrijf. “Ik kende de pasjeshouder van Secrid al, mijn zoon heeft er eentje. Ik vond het goed om te horen dat ze gebruik maken van sociale werkplaatsen bij hun productieproces.”

Anke Schüttemeyer (Emporio) en Krijn Ratsma (Energieke Regio) deelden hun aanpak voor ‘Verduurzaming van je organisatie, en pand’. Een praktische sessie waarbij niet alleen energiebesparing, maar ook maatschappelijk verantwoord ondernemen centraal stond. Dit doe je niet alleen omdat klanten of de overheid het van je verwachten, maar ook om de beste medewerkers aan je te binden!

De sessie ‘Circulair ondernemen, hoe pak ik dat aan?’ van Eric Wuestman en Robert-Willem Dol (Circo) werd ook goed bezocht. Een van de deelnemers was Mathijs van Wageningen van Grant Thornton. “Van mij mocht het wel langer duren, zo interessant was het. Het tegengaan van verspilling is nu een heel belangrijk thema.” Rik Kamps (TeekensKarstens Advocaten en Notarissen), Henriëtte van Baalen (De Clerq Advocaten en Notariaat), Bob Heeren (RWV Advocaten), Antal de Witte (Verhees Notarissen) en Joanne van der Leun (decaan Rechten van de Universiteit Leiden) gaven tot slot nog de sessie ‘Groei & Recht: wat heb je nodig?’ Ze leerden deelnemers over welke juridische kennis van belang is als ondernemer. Het was volgens Van Baalen niet de drukstbezochte sessie, “maar daardoor hadden we wel gelegenheid om betere gesprekken te voeren met de deelnemers. En dat was in dit geval zeker een voordeel.”