Huiseigenaren delen ervaringen met duurzaam wonen


Donderdag 22 oktober 2015

Mensen met een duurzaam huis hebben een schat aan informatie. Door de ervaring die zij hebben opgedaan bij het verduurzamen van hun woning, kunnen zij veel mensen op weg helpen. Ruim 430 huiseigenaren in Nederland delen graag deze ervaringen en kennis via de website www.duurzamehuizenroute.nl. Veel van hen stellen daarnaast hun huis open tijdens de Nationale Duurzame Huizen Route op 7 en 14 november. Rabobank Leiden-Katwijk, Gemeente Leiden en Gemeente Katwijk zijn partner van dit initiatief. Tijdens de Duurzame Huizen Route krijgen klanten een unieke kans om inspiratie op te doen om zelf stappen te nemen. Huiseigenaren kunnen zich aanmelden via www.duurzamehuizenroute.nl.

Enthousiasmeren voor energiebesparing
Als grootste hypotheekverstrekker vindt de Rabobank het belangrijk om woningeigenaren te ondersteunen en enthousiasmeren om met energiebesparing aan de slag te gaan. Dit doen zij op diverse manieren en één daarvan is de samenwerking met de Duurzame Huizen Route. Veel mensen willen aan de slag met het energiezuinig maken van hun woning, maar weten niet waar ze moeten beginnen. Een verhaal van iemand uit de buurt levert nuttige informatie op over verbruik, comfort en allerlei praktische zaken. ‘’Wij streven samen met onze zakelijke en particuliere klanten naar het realiseren van hun ambities in en voor een duurzame samenleving. Het verhaal van een huiseigenaar inspireert anderen en geeft de mogelijkheid aan geïnteresseerden het verhaal uit de eerste hand te horen,’’ aldus Ariënne Kooter, directeur Particulieren en Private Banking van Rabobank Leiden-Katwijk.

Ook gemeente Leiden ondersteunt de duurzame huizenroute. Leiden wil haar inwoners helpen bij bijvoorbeeld het isoleren van de woning. Daarmee wordt het niet alleen prettiger in de woning maar bespaar je ook veel op energiekosten. Via het fonds ‘investeer in thuis’ kunnen inwoners subsidie hiervoor aanvragen, zie de website www.leiden.nl/duurzaam, tabblad ‘investeer in thuis’.

Wanneer inwoners bij anderen langs kunnen voor informatie en tips over isoleren of het zelf opwekken van energie is dat een impuls om zelf ook aan de slag te gaan.

Ook meedoen of bezoeken?
Er zijn huiseigenaren die al een aantal stappen hebben genomen en veel energie besparen. Er zijn ook huiseigenaren die net begonnen zijn met bijvoorbeeld isolatie en plannen hebben om verder te gaan. Of het nu gaat om spouwmuurisolatie, HR++ glas, zonnepanelen, balansventilatie of een volledig energieneutraal huis, alle opgedane kennis en ervaringen zijn waardevol. Huiseigenaren die hun huis openstellen kunnen een leuk weekendje weg winnen in een ecologische bosvilla van vakantiepark Herperduin. Aanmelden kan op www.duurzamehuizenroute.nl.
Heeft u interesse om een of meerdere duurzame huizen te bezoeken. Ga ook dan naar de website en bekijk welke huizen zich op 7 en 14 november openstellen.