Herman Wijffels Innovatieprijs 2015: van blije kuikens tot zelfstandige ouderen


Maandag 16 november 2015

Drie ondernemers zijn voor hun innovatieve ideeën beloond met de Herman Wijffels Innovatieprijs 2015. One2Born, Ioniqa en Robot Care Systems wonnen elk 30.000 euro, die ze kunnen gebruiken om van hun duurzame innovatie een zakelijk succes te maken. De Rabobank reikt de Wijffelsprijs sinds 2002 jaarlijks uit aan pioniers in duurzaam ondernemen.

​De prijs kent drie categorieën: Food & agri, Circulaire economie en Vitale gemeenschappen & zorg. Per categorie waren vier ondernemers genomineerd. Donderdag 12 november maakten Wiebe Draijer en Herman Wijffels tijdens het Innovatie Event in Helmond de prijswinnaars bekend. Wiebe Draijer: 'De Rabobank wil als maatschappelijke, coöperatieve bank ondernemers stimuleren om te zoeken naar mogelijkheden tot vernieuwing en verduurzaming. Innovatie, duurzaamheid en ondernemerschap zijn cruciaal voor de economische ontwikkeling van Nederland en dit komt samen in de Herman Wijffels Innovatieprijs.' De winnende ideeën springen eruit doordat ze niet alleen zeer innovatief zijn, maar ook een grote maatschappelijke impact hebben en kunnen uitgroeien tot een internationaal succesvol.

Food & agri: nabroedhouder voor blije kuikens
One2Born  won in de categorie Food & agri met een nabroedhouder voor kuikens. Met deze machine kunnen eieren de laatste dagen in een pluimveestal uitgebroed worden. Normaal worden de eieren uitgebroed op een broederij en worden de pasgeboren kuikens een paar dagen later vervoerd naar de pluimveestal. Met de nabroedhouder is er geen transport meer nodig en worden de kuikens geboren in een verwarmde stal, waar ze direct water en voer hebben. Het resultaat: minder stress, minder antibiotica nodig en sterkere kuikens.

De jury over de nabroedhouder: ‘Een baanbrekende innovatie die een wereldwijde impact in de pluimvee-industrie tot gevolg kan hebben. Deze innovatie creëert een stap in de goede richting op het gebied van dierwelzijn en is door haar eenvoud snel op de markt te brengen. Met de juiste partners lijken de ondernemers een gezonde basis te hebben gelegd.’

Circulaire economie: recycletechniek voor PET-plastic
In de categorie Circulaire economie won Ioniqa met een recycletechniek voor PET-plastic. PET is de meest gebruikte kunststof voor flessen, tapijt en textiel. Ioniqa heeft een techniek ontwikkeld waarmee PET gerecycled kan worden tot de originele grondstof. Tot nu toe kon PET alleen in dezelfde kleur hergebruikt worden, waardoor de mogelijkheden zeer beperkt zijn. Met de innovatieve techniek van Ioniqa kunnen alle kleurstoffen eruit gehaald worden, waarna 90% van het PET-afval weer hergebruikt kan worden met dezelfde kwaliteit.
De jury over deze techniek: ‘De innovatieve technologie van Ioniqa is een schoolvoorbeeld van circulaire economie. Met de gepatenteerde technologie kunnen we de ecologische voetafdruk (footprint) flink verminderen. PET-plastics worden helemaal circulair, met behoud van kwaliteit en op een rendabele manier. Iets wat tot nu toe nog niemand is gelukt.’

Vitale gemeenschappen & zorg: zorgrobot LEA
Robot Care Systems won in de categorie Vitale gemeenschappen & zorg met een zorgrobot vermomd als rollator. LEA (Lean Elderly Assistant) zorgt ervoor dat ouderen langer zelfstandig kunnen functioneren. Ze biedt steun bij het lopen, helpt bij het opstaan uit bed of een stoel of bij het vasthouden van een kopje. LEA helpt ook bij het dagritme. Ze geeft bijvoorbeeld aan wanneer iemand medicijnen moet nemen of oefeningen moet doen. Als de oudere al deze taken zelf kan uitvoeren, kunnen zorgverleners meer tijd besteden aan sociale en specifieke zorgtaken.

De jury over LEA: ‘De zorgrobot heeft een functionele vorm en innovatieve technologieën en mogelijkheden. Het vervangt niet het menselijke contact, maar zorgt er wel voor dat ouderen langer zelfstandig kunnen blijven. Het onderscheidende rollatorontwerp heeft zijn functionaliteit al bewezen en stimuleert de mobiliteit. Door deze vorm zal de robot eerder geaccepteerd worden. De ontwerpers zijn bij de ontwikkeling van LEA echt uitgegaan van de wensen van toekomstige gebruikers.’

Publieksprijs
Naast de juryprijzen was er ook een publieksprijs te winnen. De afgelopen weken kon iedereen via internet een stem uitbrengen op zijn favoriete innovatie. Van Asten Group uit Sterksel won 5000 euro met hun 'Yakult voor varkens’. Door het varkensvoer te gisten kan het varken het voer beter verteren en worden de darmen van de varkens gezonder. Innovatief is vooral de toepassing van de juiste combinatie van bacteriecultuur, installatie en hygiëne.

Ontstaan van de Wijffelsprijs
Herman Wijffels is een hoogleraar en oud-directievoorzitter van de Rabobank. Bij zijn afscheid als voorzitter richtte de Rabobank een fonds op waarvan Wijffels zelf het doel mocht bepalen. Hij koos ervoor om innovatie en duurzaam ondernemen te stimuleren. Voor de realisatie hiervan werd in 2002 de Herman Wijffels Innovatieprijs in het leven geroepen. Sindsdien is deze uitgegroeid tot een belangrijke innovatieprijs in Nederland.