Bekijk hier de winnaars van het Rabobank Wensenfonds


Maandag 2 december 2019

Vorige week vonden onze vier klantavonden plaats in Katwijk, Leiden, Leiderdorp en Oegstgeest. Een vast onderdeel van de klantavonden was het bekendmaken van de winnaars van het Rabobank Wensenfonds. Ben je benieuwd naar de winnaars? Bekijk dan snel onderstaand overzicht. 

Bekijk hier een overzicht van de winnaars van het Rabobank Wensenfonds

Vier avonden,  vier verschillende locaties, meer dan 100 wensen en een bedrag van €250.000 voor verenigingen en stichtingen die de gemeente en stad mooier maken. Dat waren de klantavonden die we afgelopen week organiseerden. Ze hadden een ding gemeen: de vrijwilligers werden in het zonnetje gezet.

Katwijk – 25 november 2019
De avond van Katwijk werd georganiseerd in een unieke locatie: de TheaterHangaar. Daar werd onlangs de drie miljoenste bezoeker voor de musical Soldaat van Oranje verwelkomt. Het entertainment kwam van musicalgezelschap Otis, die drie mooie liedjes uit eerdergenoemde musical ten gehore bracht. We hadden hoog bezoek van niemand minder dan prins Pieter-Christiaan, hij kwam vertellen over het nut van Unmanned Valley op het voormalige vliegveld – de locatie van de TheaterHangaar. De burgemeester van Katwijk, Cornelis Visser, sprak over zijn gemeente als topsportgemeente. Een basketbalster van de Grasshoppers die ook voor het Nederlandse team speelt, vertelde over haar ervaringen met topsport. In Katwijk gingen er maar liefst 53 wensen in vervulling voor een bedrag van bijna €140.000. Zoals de wens van de Katwijkse Zeeverkenners, ze kregen €5.000 voor zonnepanelen op hun clubhuis aan te leggen. HC Catwyck kreeg €3.000 om een elektrische sportrolstoel aan te schaffen. IJsclub Voorwaarts had geld nodig om een beveiligde en verwarmde buitenkast voor de AED te realiseren. “Dat doen we het liefst met geld van de Rabobank,” lachte een vrijwilliger van de ijsclub. Hij was erg blij met de cheque van €2.000. Het Rijstreekkoor kreeg ook €2.000  om een akoestische piano aan te schaffen. Tafeltennisvereniging Rijnsoever ontving €2.610 om meervoudig mindervaliden ook tafeltennis aan te kunnen bieden. Sinterklaas was deze avond gekomen namens de  stichting Sint en Pietenactie. Hij vertelde: “Ik geef altijd zoveel weg, vanavond kom ik halen.” De goedheiligman kreeg €1.500 voor opname apparatuur dat gebruikt kan worden voor het Katwijks Sinterklaasjournaal.

Leiden
Op dinsdag stond de Avond van Leiden op het programma. Daarvoor reisden we af naar het sfeervolle Scheltemacomplex. Topsportcoördinator Tjeerd Scheffer trapte de avond af en vertelde over de Road to Tokyo. Maar liefst 15 Leidse sporters gaan naar de Olympische Spelen in Tokio. Bijvoorbeeld tafeltennister Kim Vermaas, roeier Boudewijn Röell en baanwielrenster Laurine van Riessen. Ja, we kunnen wel stellen dat het goed gaat met de topsport in Leiden. Jochem Myjer had een grappig filmpje opgenomen waarin hij de Olympiërs succes wenste en zei dat hij de angst van hun tegenstanders al kon ruiken! De nieuwe wethouder van de stad, Ashley North, vertelde over duurzame initiatieven waar zijn hartje sneller van gaat kloppen. De ecoglazen tijdens 3 oktober bijvoorbeeld, die nu vaker tijdens evenementen gebruikt gaan worden. Martijn Bulthuis, directeur Leiden Marketing, vertelde over het Leids continuüm. Aan de hand van een mooi filmpje liet hij zien dat alle belangrijke personen en mijlpalen van de stad, Rembrandt en Herman Boerhaave bijvoorbeeld, tot stand zijn gekomen door celdeling van de universiteit. Er werden in de Sleutelstad 38 cheques uitgereikt aan lokale verenigingen en stichtingen met een totaal bedrag van €67.055. Zoals aan de 5 Leidse voetbalverenigingen die starten met een sportinitiatief voor ouderen. Ze kregen een cheque van €2.040 mee naar huis. LeidenSportZomer heeft een bijdrage nodig om gratis sport aan te bieden. “Er zijn veel mooie sporten, dit willen we tonen aan de Leidse jeugd deze zomer.” Ook zij kregen een cheque van €2.040 mee. Fietsmaatjes LeidenLeiderdorp kreeg het hoogste bedrag mee: €5.000 voor een nieuwe e-duobike. “We bestaan nu 3 jaar en zijn al best bekend geworden in de regio. We hebben momenteel 18 fietsen, 400 gasten en 300 vrijwilligers. Nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom,” aldus een medewerker van Fietsmaatjes. Stichting Jeugddorp Leiden ontving €1800 om tafels en banken te vervangen. Ze organiseren een vakantie voor kinderen die zelf niet op vakantie kunnen gaan. Vrienden van het Singelpark kregen €975 voor beplanting van het park. En Xenia Hospice ontving €3.500 om het terras te verbeteren. 

Leiderdorp
De Avond van Leiderdorp werd in het mooie clubgebouw van RCL gehouden. De avond begon met een driegesprek tussen bestuursleden van 3 Leiderdorpse verenigingen: RCL, Alecto en Vijl. Ze gingen met elkaar in gesprek over het Leiderdorpse verenigingsleven. Want ja, bijna alles gebeurt op de club. Kinderen van dansschool de Rode Sneakerz verzorgden een gaaf optreden op verschillende hiphop- en housenummers. De van oorsprong Leiderdorpse roeister Nicole Beukers doet zeer waarschijnlijk volgend jaar mee aan de Olympische Spelen. Ze heeft al 10 mooie medailles op haar naam staan. Momenteel is ze hard aan het trainen. Ze vertelde: “De boot is al geplaatst, maar we weten nog niet zeker welke roeisters er mee mogen. Ik doe mijn best, dat is alles wat je kunt doen. Maar hoe dan ook: we gaan voor goud!” Naast sportieve gemeente is Leiderdorp ook heel gezond. Joyce Thissen van Incluzio Leiderdorp en Robert Guis van Own Agency vertelden over de campagne #kanook om sportverenigingen sneller gezond te maken. Niet op een belerende manier, maar juist door kinderen en volwassenen in te laten zien hoe je ook een stuk fruit kunt nemen na de wedstrijd in plaats van een patatje. In Leiderdorp zijn er inmiddels 2 verenigingen bij aangesloten, in Leiden en Katwijk ook 2 en de ambitie is om nog meer clubs aan te laten sluiten. Er werden hier 11 cheques uitgereikt voor een bedrag van € 24.070. Zoals aan de Harttrimvereniging Leiderdorp. “We sporten met mensen die kans hebben op hartfalen. We hebben daarom een draagbare AED nodig, maar we hopen dat we hem nooit nodig zullen hebben.” Ze kregen een cheque van €1.250 en waren heel blij. De Leiderdorpse Reddingsbrigade diende een wens in voor een nieuwe buitenboordmotor. De vereniging kreeg veel stemmen en ging daardoor met het volledige gewenste bedrag van €3.500 naar huis. Stichting Speeltuin de Triangel kreeg €1.215 om de speeltuin te vernieuwen. En Stichting Nadja kreeg €3.500 voor het verder ontwikkelen van de speeltuin. “We organiseren spelmiddagen voor meervoudig gehandicapte kinderen. We hebben een speeltuin aangepast zodat zij ook kunnen spelen. We zijn heel dankbaar voor deze cheque.”

Oegstgeest
Tot slot Oegstgeest. De avond van Oegstgeest organiseerden we samen met Dorpsmarketing Oegstgeest en het Cultuurfonds in het Dorpscentrum. De presentatrice was oud-burgemeester Els Timmers. Ze vergeleek de avond met pakjesavond. En dat was het eigenlijk ook wel een beetje. Cultuurfonds Oegstgeest toonde een filmpje over de muurgedichten en Dorpsmarketing Oegstgeest vertelde over de campagne Terug naar Oegstgeest om het schrijversdorp op de kaart te zetten. The Soulmates speelden enkele mooie nummers en later waren ze ook bij de afsluitende borrel te horen. Er werd gesproken over De Boeg, het bedrijventerrein in wording aan de A44 is het eerste gasloze terrein van ons land. En ook  werd Conciërge van het Jaar gehuldigd. Huig van Duin, de conciërge van de Leo Kanner school kreeg een mooie bos bloemen. 
Tijdens Oegst!live werden er 10 cheques uitgereikt voor een bedrag van in totaal € 31.750. Hospice de Mare vroeg bijvoorbeeld een bijdrage voor beweegbare stoelen. Ze kregen een cheque van maar liefst €5.000 mee. Marente ontving een cheque van €4.000 voor een Snoezelkar. “Dat is een verrijdbare kar met beeld en muziek om onze dementerende bewoners weer rustig te maken. We zijn erg blij met dit bedrag.” Het Rijnlands Lyceum kreeg €2.685 voor nieuw schoolpleinmeubulair. Een docent van de school complimenteerde Els Timmers omdat ze na haar burgemeesterschap les is gaan geven als docent Duits. “Dat is toch geweldig dat ze dat doet. Applaus voor haar!” Korfbalvereniging Fiks kreeg €1.500 voor de aanschaf van een opslagloods. FC Oegstgeest ontving €4.230 voor een ontmoetingsplein. En Stichting Dorpscentrum mocht voor €5.000 de keuken verduurzamen.

Aan het einde van elke avond kwamen alle vrijwilligers op het podium voor een foto. Elke avond was een groot feest vol informatie over de gemeente, sport en cultuur. We kijken terug op vier mooie avonden en bedanken iedereen voor hun komst. Tot volgend jaar.